جراحی ویترکتومی چیست؟
شاید شما هم اطلاعاتی در مورد جراحی ویترکتومی داشته باشید اما متخصصان این نوع عمل را برای بهبود آسیب های مربوط به زجاجیه انجام می دهند، اما زمانی که آسیب دیدگی مربوط به شبکیه باشد پزشک به واسطه این روش درمانی می تواند اقدام به ترمیم آسیب کرده و بینایی افراد را حفظ می کنند.
گاهی اوقات برخی از بیماری های چشمی اثر مستقیمی بر مایع زجاجیه داشته و با کدر شدن آن و پر شدن از خون سطح دید افراد در حد چشمگیر کاهش می یابد، به یاد داشته باشید که اگر مایع زجاجیه کدر شود و یا سفت شدن آن اتفاق بیوفتد قطعا باعث ایجاد اسکار در این محدوده میشود و نور به شبکه نمی رسد و اختلال در بینایی پدیدار می گردد.
اما آسیب دیدگی همیشه مربوط به زجاجیه نیست گاهی اوقات شبکیه و بافت های اطراف آن با اختلال مواجه شده و پزشک برای ترمیم آسیب پیش آمده جراحی ویترکتومی را انجام می دهد، جراحی ویترکتومی برای آن دسته از بیماری هایی که مربوط به عروق خونی واقع در شبکیه چشم میشود کاربرد دارد.
همچنین به وجود آمدن عفونت در داخل چشم و هر نوع آسیب های چشمی به واسطه این روش جراحی قابل بهبود است، اگر افراد با چین و چروک در شبکیه مواجه باشند این عضو حساس نمی تواند به عملکرد طبیعی خود ادامه دهد و مهم است که به واسطه جراحی ویترکتومی آسیب پیش آمده رفع شده تا دید افراد مانند قبل بماند.
آیا درمان جداشدگی شبکیه توسط جراحی ویترکتومی صورت می گیرد؟
برخی از مشکلات و آسیب های چشمی آنقدر وسیع و خطرناک هستند که باید تا حد ممکن از پدیدار شدن این اتفاقات پیشگیری کرده و حتی در صورت مواجهه با آسیب های مانند جدا شدن شبکیه به پزشک مراجعه کنید.
این اتفاقات عموماً بر اثر ابتلا به بیماری دیابت اتفاق می افتد، البته عوامل وراثتی و سابقه خانوادگی را در ابتلای به این بیماری نمی توان نادیده گرفت.
توجه داشته باشید که ضربات شدیدی که به سر، صورت یا چشم وارد میشود عاملی برای جدا شدن شبکیه از جایگاه اصلی است، همچنین بیماری های التهابی و یا توموری که در داخل چشم رشد می کند ممکن است منجر به جدا شدن شبکیه شود.
متخصصان برای درمان جدا شدن شبکیه می توانند با استفاده از جراحی ویترکتومی ترمیم لازم را در این محدوده انجام داده و به نتایج خوبی دست پیدا می کنند.
مهم است بدانید که در کنار سایر روش های درمانی که برای بهبود جدا شدن شبکیه استفاده میشود جراحی ویترکتومی نیز کاربردی است، در اغلب موارد متخصصان این روش درمانی را موثر و کاربردی دانسته و برای آسیب دیدگی های وسیع و شدید روش مناسبی خواهد بود.
آیا بعد از جراحی ویترکتومی افراد دچار عفونت قرنیه و یا آلرژی چشم می شود؟
بسیاری از روش های درمانی به ویژه عمل های جراحی ممکن است عوارضی را برای بیماران به همراه داشته باشند، اما به یاد داشته باشید که انجام این روش های درمانی به بهبود بیمار کمک کرده و مشکلات پیش آمده در مدت زمان کوتاه برطرف میشود.
از مهمترین عوارض بعد از جراحی ویترکتومی باید به عفونت یا خونریزی زیاد اشاره کرد، ممکن است فشار در قسمت داخلی چشم افزایش پیدا کرده و در طی این عارضه جدا شدن مجدد شبکه اتفاق بیفتد.
اما ممکن است افراد در پی عفونتی که در چشم ایجاد میشود آسیب دیدگی های وسیع تری را تجربه کنند، به یاد داشته باشید که ممکن است این عوارض باعث مشکلات حرکتی چشم بعد از عمل شده و احتمال ایجاد آب مروارید را افزایش می دهد.
همانطور که گفته شد این عوارض بعد از جراحی ویترکتومی شایع است اما متخصصان با مراقبت های بعد از عمل و تجویز انواع دارو شرایط را به گونه ای پیش می برند که هرگز سلامت فرد به خطر نیفتاده و نتیجه ای که انتظار می رود بدون آسیب از جراحی ویترکتومی حاصل می گردد.
گاهاً مشاهده میشود که بعد از انجام جراحی ویترکتومی علاوه بر عفونت قرنیه افراد آلرژی های چشمی را تجربه می کنند، مهم است بدانید که این عوارض طبیعی هستند اما متخصصان با مراقبت های دقیق از افراد می خواهند که دوره نقاهت را به سلامت سپری کرده تا هرگز چنین مشکلاتی برای آنها پدیدار نگردد.
مراقبت های قبل از جراحی ویترکتومی
اگر با وجود آسیب های چشمی متخصصان جراحی ویترکتومی را برایتان مناسب بدانند قطعاً اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار داده تا با مراقبت های تکمیلی بتوانید این عمل را به سلامت سپری کنید.
مهم است که تمامی بیماری های زمینی را به پزشک اطلاع داده و داروهای مصرفی را نیز تحت نظر پزشک مصرف کنید، گاهاً نیاز است که برخی از داروها مانند آسپرین موقتاً حذف شده تا مبادا حین عمل مشکلاتی همچون خونریزی سلامت بیمار را تهدید کند.
اما متخصصان قبل از جراحی ویترکتومی یک جلسه توجیهی برای بیماران در نظر می گیرند، در این جلسه مدت زمان انجام جراحی و روند درمان به بیماران اعلام شده و به آنها توضیح می دهند که قرار است برای این جراحی بی حسی یا بیهوشی دریافت کنند.
اما متخصصان برای تکمیل کار خود آزمایشات تخصصی و تصویربرداری از چشم را الزامی دانسته که بیماران موظفند برای داشتن یک عمل موفق حتماً نکات و خواسته پزشک را رعایت کنند، با این کار می توانند پزشک را از وضعیت جسمانی خود مطلع کرده و متخصصان با اطمینان بیشتر و آگاهی کامل نسبت به وضعیت بیماران جراحی ویترکتومی را انجام خواهند داد.
مراقبت های بعد از جراحی میترکتومی
پس از انجام جراحی ویترکتومی بستری ماندن در مراکز درمانی الزامی است و متخصصان در طی ۲ الی ۴ روز از سلامت بیماران مراقبت کرده تا متوجه شوند که آیا نتیجه عمل آنگونه که پیش بینی شده پیش رفته است یا خیر.
متخصصان برای جراحی ویترکتومی به داخل چشم گازی تزریق می کنند که نیاز است بعد از عمل طبق دستورالعمل های پزشک معالج سر را در حالتی متفاوت قرار داده تا اثرات آن از بین برود، بعد از این جراحی بیماران موظفند که حداکثر تا ۱۰ روز از قرص کورتون استفاده کنند، این دارو به کاهش التهابات کمک کرده و روند بهبود بیماری را سرعت می بخشد.
به یاد داشته باشید که مصرف کورتون با عوارضی همراه است که نباید بیش از زمان تعیین شده از طرف پزشک از این نوع دارو استفاده کنید.
بعد از جراحی ویترکتومی بیماران موظفند که در زمان تعیین شده از طرف پزشک برای انجام معاینات و تصویربرداری به مراکز درمانی مراجعه کنند، مهم است بدانید که بعد از این عمل شستشوی صورت و حتی حمام کردن مانعی ندارد اما حتماً در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
برخی حالات بعد از جراحی ویترکتومی کمی غیر طبیعی است اگر بعد از عمل متوجه درد زیاد در چشم شده و یا حساسیت شدید به نور پیدا می کنید و مشکلاتی همچون کاهش دید، خروج ترشحات چرکی و یا قرمزی چشم برایتان اتفاق می افتد حتماً به پزشک مراجعه نمایید.
بعد از جراحی ویترکتومی افراد کمی محدودیت برای سفر کردن و تحرک بیشتر دارند، مسافرت با انواع ماشین و قطار هیچگونه مانعی ندارد اما از آنجایی که گاز خاصی در چشم تزریق میشود مسافرت با هواپیما کمی خطرناک است و ممکن است باعث ایجاد فشار در چشم شود.
بعد از جراحی ویترکتومی تمامی افراد موظفند که در طی روز از عینک های آفتابی و در طی شب از شیلد محافظ استفاده کنند، اگر پزشک قطره های درمانی را برای شما تجویز می کند حتماً تا زمان مشخص شده از آنها استفاده کنید و نباید به هیچ عنوان مصرف آنها را به صورت خودسرانه قطع کنید.
برای تمیز کردن اطراف چشم از یک دستمال کاملاً پاکیزه استفاده کنید و نباید به هیچ عنوان دستمال کاغذی و یا پارچه های خشن را با چشم تماس دهید.